Međunarodni sajam privrede Mostar 2016

U periodu od 12.-16.04.2016g. u Mostaru se održao 19. međunarodni Sajam privrede, ujedno jedan od najvećih i najznačajnijih u regionu.
U sklopu Međunarodnog sajma privrede organizovane su dvije manifestacije: „Sajam vina i vinogradarske opreme” i „Međunarodni dani turizma”.

Na otvaranju Sajma prisutnima su se obratili Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, Bakir Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Aleksandar Vučić, premijer Srbije i Numan Kurtulmus zamjenik premijera Turske, koji je i otvorio Sajam.

Želim da se pridružim zadovoljstvu zbog održavanja mostarskog Međunarodnog sajma privrede i da iskažem osjećaj da ga doživljavam posebnim. Doživljavam ga, u ovoj prigodi, posebnim iz više razloga. Doživljavam ga posebnim što, očigledno, ove godine, po 19. put ima najveći broj izlagača. Posebnim jer je partner sajma Turska, koja nesumnjivo iskazuje potrebu većeg ekonomskog prisustva u našem regionu. Posebnim zbog ovako visokih državnih zvanica koje svojim prisustvom, a uvjeren sam, i preporukama, pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje našeg regiona. Dakle, moramo sve učiniti da bismo, a ekonomija to traži, razgovarali o sadašnjosti i budućnosti, i omogućili bolju trgovinsku saradnju i bolji investicioni ambijent. Mi smo tu da bi pomogli da se savladaju trgovinske barijere i da se dobiju nove trgovinske olakšice i našim preduzećima i preduzetnicima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivnije veze, rekao je predsjednik Vujanović i nastavio: Šta je Crna Gora spremna tu da ponudi? Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju činimo. Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz CEFTA-u radimo, a Crna Gora je u ovoj desetoj godini CEFTA-e i desetoj godini obnove naše nezavisnosti Predsjedavajuća i spremni smo da učinimo sve na bilateralnom planu da se privredna saradnja i olakša i ubrza i postane jeftinija. Sem ovog načelnog, spremni smo da ponudimo i konkretne dobre primjere.

Mi godinama iz Crne Gore iskazujemo dobar primjer zajedničke i samo jedne kontrole na državnoj granici na graničnom prelazu Ulcinja i Skadra. Dakle, kroz zajedničku carinsku i inspekcijsku kontrolu vrši se kontrola robe i putnika na lakši, na brži, na jednostavniji način i što je mnogo važno, vrlo efikasan način sa aspekta borbe protiv prekograničnog kriminala. Taj dobar primjer, a mi smo na Balkanu spremni dobre primjere da zaboravimo, mi afirmišemo i za ostale granične prelaze. Pregledajmo robu samo jednom i pregledajmo je zajednički da bi to bilo jeftinije i sa aspekta ekonomske i trgovinske saradnje, primjerenije. I da završim sa još jednom posebnošću. Mi u Crnoj Gori, Mostar smo u bivšoj Jugoslaviji doživljavali simbolom multi-nacionalnog i multi-vjerskog sklada. Ja mu to i sada posebno želim i zauvijek.

– zaželio je crnogorski Predsjednik na kraju svog obraćanja.

Crnogorski nastup na Sajmu privrede Mostar 2016. bio je u organizaciji Privredne komore Crne Gore, a na crnogorskom štandu su prisutvovali predstavnici Interproducta, Bonese i Port of Adria.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 kvadratnih metara, predstavili su se izlagači iz 24 zemlje, a Sajam je, do njegovog zatvaranja 16. aprila, posjetilo oko 50.000 ljudi.

Izvor: http://www.privrednakomora.me/

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Uskoro - Prshutshop.rs

    X